sobota 16. března 2013

RE: Štěstí, láska, čokoláda

Především děkuji knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Autor: Menna Van Praag
Díl: -
Vydání: Synergie, 2012
Počet stran: 217
Zakoupit můžete zde.

Anotace
Maya žije životem, který jí samotnou netěší, v zajetí svých vlastních předsudků, omezení a negativního myšlení. Jejím jediným zdánlivým potěšením je čokoláda, která jí nahrazuje skutečné pocity štěstí, lásky a naplněnosti. Dokud se v jejím životě neobjeví postupně několi zajímavých lidí. ....Ti jí postupně otevřou oči a pomůžou uvidět, jak sama sobě škodí. Podělí se s ním o životní moudrost a díky nim najde Maya způsob, jak se osvobodit a začít žít šťastným a naplněným životem.
Tato knížka je o cestě od cynismu a hořkosti k sebedůvěře a štěstí. Toto laskavé vyprávění je inspirované autorčiným skutečným životním příběhem.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Na začátku příběhu se hlavní hrdince Mayi nelíbí, jak žije, ale neví jak by to mohla změnit. Při studiích jí onemocněla matka a Maya musela převzít cukrárnu. Nebyla tam však spokojená. Trápila se tím jak vypadá, že není šťastná a myslela si že jí k tomu štěstí pomůže, když si najde přítele.I když by ráda změnila svůj život, brání jí pochybnosti, strach, negativní myšlenky a nevěří, že by mohla svůj život milovat.

Později se setká se spoustou neobyčejných lidí, kteří jí pomohou odhalit tajemství, jak dosáhnout štěstí. Pomocí jejich rad Maya najde odvahu k budování vlastního šťastného života. 

May si přeje být spisovatelkou, ale bojí se že nenapíše nic dobrého.Vždy když je nervózní nebo smutná, jí sladké. Hodně sladkého. Když se pak tedy rozhodně změnit život, když dostane odvahu ke změně, napíše knihu a snaží se ji prodat. Marně. Žádné nakladatelství ji nechce. Během psaní zhubla, protože když psala, neměla chuť na jídlo. Když jí přišlo několik dopisů, ve kterých odmítali její knihu, zase něco nabrala.

Jendou z lekcí je i vztah s Jakem. Jake chodí často do Mayiny cukrárny a Maye se moc líbí. Touží s ním žít. Po nějakém čase, hlavně po setkání ve snu s Rose, se jí toto přání splnilo, Jake přijal její pozvání na rande. Díky tomu, že byla drzá odvážná, přesně jak jí Rose poradila. Maya si stále myslí, že její štěstí závisí na Jakeovi a tím jejich vztah ničí. Asi za rok, se Maya rozhodne že knihu prostě vydá na vlastní náklady a zkusí ji prodat jinak a jinde. Maye dojde spousta věci a vycestuje do Ameriky. Potká zde další osobu, která jí pomůže v životě a dá jí cenné rady.

Celkově kniha pojednává o životě Mayi, jak začala mít ráda sama sebe, začala si věřit a šla za svým štěstím. May dostává spoustu lekcí, které potřebují všichni z nás. Díky knize to dnes už vím i já, že nic se neděje pro nic za nic. Všechno má svůj účel. Když něco chtěla, tak se později už nebála za tím jít a bojovat. Stejně jako se nebál poslechnout rady ostatních, tak jak se možná bojí někteří z nás. Nebála se zkusit nové věci.A byla za to odměněna.

Maya je ve skutečnosti autorka knihy. Na konci celé knížky najdeme pár oblíbených receptů Menny Van Praagové, rozdělené do ročních období, tak jak je ona ráda jí. Tyto recepty vytvořil její manžel spolu s šéfkuchařem, jejím bratrem. Co jsem jen tak po očku nahlédla, tak mi přijde že tam jsou pro mě ne moc obvyklé ingredience.
Knihu bych chtěla doporučit všem, co si myslí, že by mohli mít lepší život a se svým nynějším životem nejsou spokojeni.

9 z 10 bodů

Myslím že naše obálka je stejně kouzelná, jako ta původní.









Budu moc moc moc ráda když mi dáte like na Facabooku:

Nebo si mě přidejte si mě na Goodreads:



Zdroje:
obrázky - google.com
Původní obálka



2 komentáře:

  1. Mám moc ráda knihy :)
    Jinak u mě na blogu právě probíhá soutěž, ráda bych tě pozvala a potěší mě, když se zúčastníš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pozvání, určitě se podívám a a možná se i zúčastním =)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. =)