neděle 20. ledna 2013

RE ~ Hunger Games: Aréna smrti

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.





Autor:  Suzanne Collins
Překlad:  Zdík Dušek
Počet stran:  328
Rok vydání:  2008
Rok vydání v ČR:  2010
Díl:  1
Nakladatelství:  Fragment


Anotace
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

První věta
Když se probouzím, druhá strana postele je chladná.


O autorovi
Suzanne Collinsová je americká spisovatelka, autorka bestsellerových sérií Underworld Chronicles (Podzemní kroniky) a Hunger Games (Hladové hry). Vystudovala obor dramatického psaní na New York University, kde získala titul M.F.A. V současnosti žije v Connecticutu se svým manželem, dvěma dětmi a třemi koťaty.
Suzanne Collinsová započala svou spisovatelskou dráhu v roce 1991 jako scénáristka televizních show pro děti. Po setkání s Jamesem Proimosem při práci na jednom z pořadů získala novou inspiraci vrhla se na psaní vlastních knih pro děti.
V trilogii HG se inspirovala řeckým mýtem o Theseovi a Minotaurovi a také armádní dráhou svého otce, která jí umožnila lépe porozumět chudobě, hladu a dalším následků války. Námět na příběh ji napadl ve chvíli, kdy přepínala televizi mezi zprávami z války v Iráku a různými reality show.


Něco více než je v anotaci
Jak už víte z recenze, z každého kraje jsou vybráni dívka a chlapec, kteří bojují na život a na smrt v rozlehlé venkovní aréně, které může zahrnovat všechno od žhavé pouště po zmrzlou pustinu.
Proč? Hladové hry se pořádají jako trest za vzpouru třinácti krajů proti Kapitolu, hlavnímu městu Panemu. Dvanáct krajů bylo poraženo, třináctý byl vyhlazen. Také jako připomínka, že Temné dny nesmějí nikdy přijít znovu.
Z dvanáctého kraje je vybrána Primulie Everdeenová, mladší sestra Katniss Everdeenové. Prim je pro Katniss hodně důležitá. Po smrti jejich otce se Katniss o Prim a jejich matku stará. Chodí za plot do lesa pro jídlo. Zvěř střílí lukem a šípy, které měl poschovávané po lese jejich otec. Sbírá bobule, vyhrabává kořínky nebo sbírá různé rostliny. Některé léčivé rostliny pro matku. V lese tráví chvíle s Hurikánem, jejím přítelem do kterého je zřejmě zamilovaná. To ale pozná až později. Katnis se přihlásí jako dobrovolník, aby Prim zachránila. Z řad chlapců je vybrán Peeta Melark. Chlapec, který kdysi Katniss a její rodině zachránil život i když mu za to hrozil výprask. Chvíli po otcově smrti neměli co jíst a Katniss chodila po městě a hledala jídlo. Na kost promočená, zoufalá že nic nesehnala a šíleně hladová seděla opřená o strom za pekárnou.V tom se ozval z pekárny nějaký šramot a hluk a ze dveří vyšel Peeta se třemi  spálenými bochníky chleba. Měl je dát prasatům, protože by je neprodali, se dvěma tak učinil a jeden hodil Katniss. Teď měli bojovat proti sobě.
A podle čeho jsou vybráni splátci? Každé dítě, od 12 do 18 let, má lísek ve skleněné kouli ze které se losuje. Ve 12 letech je v kouli lístek s jejich jménem jednou, ve 13 dvakrát a takhle to postupuje až do 18 let. Od 12 let si také můžete zažádat o oblázky. Za každý oblázek je zajištěn skrovný přísun obilí a oleje pro jednu osobu. Katniss byla ve 12 letech zapsána v losovací kouli čtyřikrát. Jendou proto, že musela a třikrát za oblázky aby měla přísun obilí a oleje pro sebe, Prim a matku.

Do arény se dostáváme až na 138 straně (z 328). Do té doby poznáme hlavní hrdinku Katniss, život ve Dvanáctém kraji, vylosování splátců, přepravu splátců do Kapitolu. Dále také trénování a předvádění před porotci jejich dovedností, nějaké zkrášlovací úpravy před vystupováním před lidmi a poznáme život v Kapitolu. Což je naprostý opak oproti životu v nejen Dvanáctém kraji.
Katniss se snaží co nejvíce přežít. Což se jí daří. Spojí se s jednou dívkou z jedenáctého kraje. Nakonec tráví docela dost času i s Peeteou.


O Knize jako celku
Děj netáhne, ale není ani uspěchaný. Snad všechny informace, které jsem v knize dostali nebyli zbytečné a navazovali na ně další informace. Nijak se mi nevybavuje, že by něco chybělo. byli chvíle, kdy jsem se u HG smála jako blázen i takové, kdy jsem plakala jako malé dítě. Prvně mě trochu zaráželi jména jako např Hurikán, ale i na to jsem si zvykla. Možná mě trochu zarazilo, že poslední list v knize je text děje. Informace, které bývají vzadu jsou zde vepředu. Asi to ničemu nevadí, snad jen že kdyby byli vzadu, vypadalo by to lépe. Celkové shrnutí? Je to něco úžasného!


Obálka   (9/10 bodů)
Miluju reprodrozda! Ano, opravdu jsem si ho zamilovala. Jinak je obálka taková obyčejná, ale přesto se mi líbí. 






9/10 bodů
Zdroje

9 komentářů:

  1. Asi jsem exot, ale já tohle ještě nečetla. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to líbilo=) Prvně jsem myslela že to bude blbost. Vraždící se děti v aréně. Ale nakonec se mi to vážně líbilo;) Navíc Strašně doufám že bude Kat s Hurikánem=)
      A film je taky moc pěknej, doplnil mi tam prázdná místa a při filmu jsem si zas domýšlela to co říkali v knize=D Ale v celku to je téměř stejné=)

      Vymazat
  2. Tahle knížka byla kruto-hustě-přísná! První jsem viděla film, takže to pro mě nebylo takové vzrůšo. Zvláště, když jsem věděla, jak to dopadne.. ale i tak si mě vyprávění Katniss dostalo pod kůži a nějakou chvíli tam zůstalo! :)) Chci vidět tvojí reakci, až dočteš poslední díl.. *já brečela* :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já brečela i u prvního dílu=D Film jsem viděla až pak, protože sem si nechtěla zkazit čtení=)

      Vymazat
    2. Ehm.. já původně ani nevěděla, že to má knihy! :D *stydí se*

      Vymazat
    3. Hlavně že to víš teď ;) O filmu sem se dozvěděla až sem byla někde v půlce knížky=)

      Vymazat
    4. Ne, to bylo tak.. já dokoukala film a koukla se na net, jestli je třeba dvojka a tak.. no a našla jsem knihy! Škemrala jsem mamku a ta mi koupila komplet za vysvědčení z osmičky x))

      Vymazat
  3. Ahoj :) můžu se zeptat jaká je poslední věta? trošku hloupá otázka, ale zajímá mě to protože jsem si stáhla HG v pdf a jen jestli to tam je celý :)
    já tam mám : . "Hrozím se chvíle, kdy ho konečně budu muset pustit." předem děkuju za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, poslední věta zní "Hrozím se chvíle, kdy ho konečně budu muset pustit." Takže to máš dobře ;) Není zač...

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. =)